Śląski Oddział Wojewódzki NFZ - strona główna Narodowy Fundusz Zdrowia - Śląski Oddział Wojewódzki

Nie możesz przyjść na wizytę? Nie blokuj, odwołuj

Napisane przez
11.07.2023
Nie możesz przyjść na wizytę? Nie blokuj, odwołuj

Jeśli nie możesz przyjść do lekarza, odwołaj wizytę, nie blokuj terminów. W pierwszym półroczu tego roku w śląskich poradniach prawie 83 tysiące osób nie odwołało umówionej wizyty u specjalisty. Jak podaje Śląski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia najwięcej nieodwołanych wizyt, czyli 39 tysięcy, dotyczy ortopedii i traumatologii narządu ruchu. Około 30 procent nieodwołanych terminów to świadczenia z zakresu kardiologii.

– Jeśli wiemy, że nie możemy pojawić się u lekarza na umówione badanie, odwołajmy je. W ten sposób dajemy szansę innym pacjentom na wizytę w korzystniejszym terminie – mówi Rafał Razik, rzecznik prasowy Śląskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia.

Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że w pierwszej połowie tego roku na umówione wizyty nie przyszło prawie 83 tys. osób. Fundusz sprawdza przyjęcia dotyczące świadczeń m.in. z zakresu endokrynologii, kardiologii, onkologii oraz ortopedii i traumatologii narządu ruchu.

Najwięcej, bo 39 tys. przypadków nieodwołanych wizyt dotyczy świadczeń z zakresu ortopedii i traumatologii narządu ruchu, 26 tys. z kardiologii, prawie 9,5 tys. z onkologii, a 8 tys. z endokrynologii.

– Nieodwołana wizyta to stracony termin dla innego pacjenta. Gdyby nieobecność została zgłoszona z wyprzedzeniem, inny pacjent mógłby wcześniej skorzystać z pomocy lekarskiej. Nasze postępowanie ma wpływ na zdrowie innych. Dlatego bądźmy odpowiedzialni i jeśli wiemy, że nie pojawimy się na badaniu, odwołajmy je, dzięki temu termin wizyty nie przepadnie, bo zostanie wykorzystany przez inną osobę z listy oczekujących – dodaje Razik.

Narodowy Fundusz Zdrowia bierze udział w kampanii edukacyjnej „Odwołuję, nie blokuję”. Akcja zwraca uwagę na problem niestawiania się pacjentów na umówionych wizytach lekarskich, bez wcześniejszego odwołania. Z kolei Śląski OW NFZ jest patronem kampanii edukacyjnej „Nie za późno nie za wczas. Do poradni przyjdź na czas”. W jej ramach, z myślą o komforcie pacjentów oraz optymalnym wykorzystaniu dostępności lekarzy, organizatorzy edukują, jak w prosty sposób można usprawnić i skrócić czas oczekiwania na przyjęcie w poradniach. Porównując dane NFZ dotyczące nieodwołanych wizyt z czterech obszarów udzielanych świadczeń ( endokrynologii, kardiologii, onkologii oraz ortopedii i traumatologii narządu ruchu) liczba nieodwołanych wizyt z pierwszego półrocza 2022 r. do analogicznego okresu z 2023 roku wskazuje, że liczba nieodwołanych wizyt w województwie śląskim zmniejszyła się o około 5,5 tys. – Nie jest to tak duża skala jak chcielibyśmy, ale edukacja pacjentów, a także przygotowanie placówek medycznych do usprawnienia kontaktu z klientem w celu odwołania wizyty, pozwoli zwiększyć skuteczność zagospodarowania niewykorzystanych terminów – mówi rzecznik.

Narodowy Fundusz Zdrowia od listopada 2019 r. wysyła do pacjentów SMS z przypomnieniem o zbliżającym się terminie wizyty u specjalisty. Przypomnienie dotyczy 40 wybranych świadczeń. Pacjent oprócz informacji o dacie badania czy wizyty, ma też podany numer telefonu, pod który może zadzwonić, aby odwołać wizytę. Miesięcznie NFZ wysyła około 800 tys. wiadomości SMS z przypomnieniem o terminie wizyty.

Wszystkie aktualności